Είναι γνώριμη η αίσθηση νωχελικότητας που ακολουθεί ένα γεύμα, όπου καταναλώνονται πολλά διαφορετικά τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η πεπτική λειτουργία είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες, του ανθρώπινου οργανισμού. Στόχος μας λοιπόν, θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και σωστή πέψη, που δεν επιβαρύνει περαιτέρω το γαστρεντερικό σύστημα.
Ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί μια σωστή πεπτική λειτουργία είναι ο συνδυασμός τροφίμων. Παρότι σήμερα οι σχετικές έρευνες είναι ελλιπείς και δεν υπάρχει κοινή αποδοχή της θεωρίας του συνδυασμού τροφίμων, οι ρίζες της χρονολογούνται πάνω από 2000 χρόνια πριν, όπως πρωτοδιατυπώθηκε σε κείμενα Ινδών γιατρών.
Η θεωρία στηρίζεται στη λογική, ότι κάθε τροφή απαιτεί διαφορετικό γαστρεντερικό περιβάλλον για την ομαλή διάσπαση και πέψη.
Έτσι, αποφεύγοντας τους περίπλοκους συνδυασμούς στη διατροφή μας, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα:
- Πρόληψη χρόνιων φλεγμονών και παθήσεων του γαστρεντερικού
- Αποφυγή φουσκώματος και αίσθησης νωθρότητας μετά το γεύμα
- Μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
- Απώλεια βάρους χωρίς να χρειάζεται να μετράμε θερμίδες ή ποσότητα, καθώς σύμφωνα με έρευνες, όταν συνδυάζουμε πολλές ομάδες τροφίμων σε ένα γεύμα, τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειαζόμαστε
Τι βοηθάει στην πέψη; Για να κάνουμε τους ιδανικούς συνδυασμούς, αρκούν 3 βήματα:
Βήμα 1: Επιλέγουμε μια από τις παρακάτω ομάδες
-Τα όσπρια συμβατικά μπαίνουν στην κατηγορία των αμυλούχων, καθώς περιέχουν και πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να μην είναι εύπεπτα και είναι καλύτερο να τρώγονται μόνα τους.
-Το αβοκάντο αν και θεωρείται φρούτο, συνδυάζεται εύκολα γιατί δεν περιέχει σάκχαρα.
Βήμα 2: Προσθέτουμε στο πιάτο μας
Βήμα 3: Περιμένουμε 2-3 ώρες για να αλλάξουμε ομάδα τροφίμων
Στο ενδιάμεσο μπορούμε να καταναλώσουμε, μη αμυλούχα λαχανικά ή καλά λιπαρά:
-Φρούτα: Ιδανικά να καταναλώνονται μόνα τους, ή μαζί με άλλα φρούτα, με άδειο στομάχι ή τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το γεύμα. Είναι λάθος να ακολουθούν το γεύμα. Εξαίρεση αποτελεί το πεπόνι, το οποίο είναι προτιμότερο να τρώγεται μόνο του, και να μην συνδυάζεται με άλλα φρούτα.
Προτεινόμενα γεύματα:
- Nicecream με κατεψυγμένα φρούτα και γάλα καρύδας
- Φρουτοσαλάτα
- Φρούτα με καρπούς
-Πρωτεΐνες: Δεν πρέπει να συνδυάζονται με αμυλούχα τρόφιμα, σάκχαρα και φρούτα. Είναι καλό να αποφεύγεται ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών πρωτεϊνικών τροφίμων μαζί, όπως κρέας και ψάρι, ή κρέας με πολλά τυριά.
Προτεινόμενα γεύματα:
- Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, λιαστές ντομάτες, λιναρόσπορο και τυρί με dressing δυόσμου
- Ψητός σολομός με λαχανικά στη σχάρα
- Κοτόπουλο σε σάλτσα με noodles κολοκυθιών
-Αμυλούχα: Ο συνδυασμός τους με μη αμυλούχα λαχανικά ή καρπούς θα επιφέρει πολύ πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου οπότε είναι ιδανικός.
Προτεινόμενα γεύματα:
- Ζυμαρικά σε pesto βασιλικού με διατροφική μαγιά αντί για παρμεζάνα και ψητά ντοματίνια
- Ψωμί με αβοκάντο, ψητά μανιτάρια, ελαιόλαδο και βαλσάμικο
- Τορτίγιες με γέμιση ψητής γλυκοπατάτας, κινόα και ψητής πιπεριάς με dressing lime
Παρόλα τα οφέλη που έχει μια τέτοια διατροφή, προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί στην τήρηση όλων αυτών των κανόνων που ίσως δημιουργούν επιπρόσθετο άγχος σχετικά με το φαγητό.