Καλοκαιρινή σαλάτα οσπρίων με αβοκάντο

Καλοκαιρινή σαλάτα οσπρίων με αβοκάντο

Η αλήθεια είναι, ότι η αποσύνθεση έγινε λίγο άτακτα γιατί τσιμπούσα λίγη ντοματούλα από δω, λίγο αβοκάντο από εκεί, δεν ήθελε και πολυ…

Το καλοκαίρι θέλω χρώμα παντού! Από τις βιτρίνες ως το πιάτο μου- ή το δίσκο μου για να ακριβολογούμε… Επίσης έχω πάντα όρεξη για κάτι δροσερό. Ξέρω συμβαίνει και σε εσένα… Αυτή η σαλατούλα λοιπόν είναι η πιο δροσερή που θα μπορούσες να ζητήσεις κρατώντας μας πλήρεις για ώρα. Επίσης ενώ είναι πανεύκολη και πολύ γρήγορη, η γεύση είναι λίγο πιο σύνθετη από ό,τι ίσως περίμενε κανείς.

Από τα ντοματίνια, τα οποία λατρεύω- και ίσως να μου αρκούσαν να ζήσω, σε μια άλλη ζωή- το μαϊντανό, το αγγούρι, μέχρι και τα όσπρια, τα υλικά είναι τόσο απλά, αλλά τόσο όμορφα. Το αβοκάντο από την άλλη, με την ήπια γεύση του ισορροπεί την ένταση των οσπρίων ενώ δημιουργεί συγχρόνως μια ενδιαφέρουσα ποικιλία υφών.  Το lime, τέλος, προσδίδει μια πιο εκλεπτυσμένη και εξωτική νότα σε σχέση με το πιο αναμενόμενο λεμόνι.

Όσον αφορά το διατροφικό σκέλος, η κάθε φωλιά αβοκάντο έχει 135 θερμίδες, 10 gr υδατανθράκων, από τα οποία 5 gr είναι φυτικές ίνες, ενώ τα 11 gr  λίπος που περιέχονται είναι στην πλειοψηφία τους μονοακόρεστα, ασκώντας προστατευτική δράση στον οργανισμό μας. Επιπλέον, ο συνδυασμός της υψηλής του περιεκτικότητας σε κάλιο τo καθιστά ιδανικό πιάτο για την πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, στην περίπτωση που ακολουθούμε μια χορτοφαγική διατροφή, όπου χρειαζόμαστε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τις οποίες τα όσπρια αδυνατούν να μας δώσουν καθώς δεν υπάρχει το αμινοξύ μεθειονίνη, μπορούμε να προσθέσουμε δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Υλικά για 4 φωλιές

  • 1 κούπα όσπρια
  • 1 κούπα ντοματίνια
  • 1/2 αγγούρι
  • 2 αβοκάντο
  • μαϊντανός
  • φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 lime
  • 1 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα όσπρια χωρίς την προσθήκη αλατιού, έπειτα τα τοποθετούμε σε κρύο νερό και στραγγίζουμε
  2. Αφαιρούμε το εσωτερικό των αβοκάντο, δημιουργώντας “φωλιές”
  3. Κόβουμε σε πλάτος δύο εκατοστών το αγγούρι, το εσωτερικό του ενός αβοκάντο και τα ντοματίνια
  4. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το κρεμμυδάκι
  5. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τα λαχανικά και τα όσπρια
  6. Ρίχνουμε το χυμό μισού lime, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι, στο μπολ και αναμειγνύουμε απαλά
  7. Γεμίζουμε τις φωλιές

Topping: Για να πάρουμε όλο το άρωμα του lime, ρίχνουμε λίγο ξύσμα από πάνω!

Καλή σας όρεξη!

 

Επικοινωνία